Megéri rizikózni a digitális fizetéssel?

A P2P mobil és digitális fizetés applikációi teljes mértékben átalakították a fizetéssel kapcsolatos szokásainkat.

A technológiából fakadó gyorsaság és egyszerűség olyan népszerűvé teszi ezeket a FinTech vállalkozásokat, amivel nehéz felvenni a versenyt.

De éppen ez az egyszerűség az, ami miatt érdemes óvatosnak lennünk, és feltenni a kérdést, vajon mennyire biztonságosak ezek az appok.

A legtöbb P2P fizetési rendszer azonos elven működik

Az applikáció gyakorlatilag egy virtuális pénztárca szerepét tölti be, ahol a felhasználó összeköti az appot a bankszámlájával vagy a hitelkártyájával.

Amikor a felhasználó fizetést kezdeményez vagy utalást indítanak részére, az app hozzáadja vagy leemeli a meghatározott összeget erről a virtuális pénztárcáról, majd a felhasználó kiegyenlíti az egyenlegét a megadott digitális tulajdonán (bankszámla, bankkártya).

Biztonsági rések a P2P fizetések során

Ha már használsz ilyen fizetési appokat, vagy tervezed, érdemes pár biztonsági lépést megtenni, hogy megakadályozd az esetleges károkat.

Ellenőrizd le a számlád beállításait, és ha van rá mód, állíts be egy többlépcsős jóváhagyási opciót (PIN, jelszó, stb.), vagy válaszd az ujjlenyomat-felismerő lehetőséget.

Csekkold a kiválasztott app beállításait és engedélyezéseit. Ez azért is fontos, mert egyes applikációk megoszthatják az érzékeny privát adataid különféle közösségi felületeken vagy a saját platformjukon. Módosíts a beállításokon, ha van rá lehetőséged.

Folyamatosan frissítsd a szoftvert és az appot. A legjobb akkor, amikor egy digitális veszély lehetősége fennáll, és erre figyelmeztet is az app.

Légy óvatos, és nyilvános helyen, nyílt wifi mellett lehetőség szerint ne indíts fizetési tranzakciókat. A cyber gengszterek ilyenkor könnyen megtalálják a támadási réseket, és hozzáférhetnek az adataidhoz.

Hagyd jóvá a megbízást! Ha például kapsz egy kifizetést, az a pénz először az appon belüli egyenlegedhez lesz adva egészen addig, amíg nem kezdeményezed a banki átutalásod, vagy nem kezdeményezel más tranzakciót az appon belül. Az egyenleged bankszámládra kerülése egy-két napot, de akár egy hetet is igénybe vehet. Ha túl hosszú idő telik el a számládra érkezésig, akkor gyanús lehet a tranzakció, azaz maga az app.

Legyél elővigyázatos, mert sokan kihasználják a biztonsági réseket.

Ha nem jársz utána egy-egy vásárlásnak, hogy ki áll mögötte, könnyen a cyber bűnözők áldozatává válhatsz.

Egy P2P app üzemeltetőjeként már a fejlesztések elején érdemes meghatározni a biztonsági réseket, és azt, hogyan lehet ezeket kivédeni, illetve hogyan és milyen módon lehet edukálni a felhasználókat ezzel kapcsolatosan.

Fontos a megelőzés; baj esetén pedig a gyors és hatékony problémamegoldás. Sosem szabad alulértékelni az ügyfélszolgálat jelentőségét, hiszen ez a felhasználói bizalomépítés egyik kulcsfontosságú eszköze.

Ha a nincs lehetőség cégen belül megoldani ezt a tevékenységet, érdemes erre szakosodott call centernek kiszervezni.