Már egy jó ideje itt van, és még marad is…Ki az? Nagy eséllyel nem az ügyfélszolgálatos kollégád!

Az ügyfélszolgálatos kollégák jönnek-mennek

Az üzleti világban jól ismert tény, hogy manapság az ügyvezetők és a HR-szakemberek számára az egyik legnagyobb feladatot a munkaerőszerzés és -megtartás jelenti.
Extra nagy a kihívás, ha ügyfélszolgálatos kollégákról van szó…
Felmérések szerint ezen a területen a fluktuáció akár a 30-40 %-ot is elérheti. Mondhatjuk, hogy az ügyfélszolgálat tulajdonképpen egy „átjáróház”: mindig van, aki éppen jön, van, aki éppen megy, olyan kolléga viszont viszonylag kevés van, aki már egy ideje ott dolgozik és valószínűleg még marad is.

A nagy fluktuáció hatása a vállalkozásra

A nagy fluktuációnak természetesen nagyon sok káros hatása van a vállalkozásra nézve: a kollégák távozásával sajnos elveszik az általuk összegyűjtött tudás és tapasztalat is, a maradó kollégáknak újra és újra nagy pluszterhelést jelent az új kollégák betanítása és a feladatok átvétele, amíg az új kolléga igazán belejön a dolgokba. Arról nem is beszélve, hogy az állandó változás a hangulatra is rányomja a bélyegét. És akkor az álláshirdetésekkel és a kiválasztással kapcsolatos költségekről még nem is beszéltünk.

Stressz és monotonitás – Ki tűri jól?

De miért olyan nehéz megtartani az ügyfélszolgálaton dolgozó munkatársakat? A legtöbb esetben természetesen a sok stressz az, ami miatt felmondanak a kollégák: az ügyfélszolgálaton a munka nagy része sokszor abból áll, hogy elégedetlen, ingerült, sőt, akár frusztrált ügyfeleket kell megnyugtatni. Nagy a tét, hiszen nagy részben ezen múlik a vállalkozás hírneve. Ez egy nagyon fontos feladat, ugyanakkor nagyon megterhelő és érzelmileg kimerítő a munkatársak számára.

A fluktuáció másik oka a monotonitás, az egyszínűség: az ügyfélszolgálatos kollégának sok esetben rengetegszer kell ugyanarra a kérdésre válaszolnia, ugyanazzal a problémával foglalkoznia, ami egy idő után unalmassá válik, elveszi a kedvet, a lelkesedést. Ha pedig a kolléga egy idő után unottan áll az ügyfélhez, az nagy mértékben ront a vállalkozás megítélésén.

Megállapíthatjuk, hogy igen komoly küldetés olyan munkatársakat találni, akik egyaránt jól tűrik a stresszt és a monotonitást is, ugyanakkor kedvesek, türelmesek az ügyfelekkel.

Mitől lesz hatékonyabb a telefonos ügyfélszolgálat? Ingyenes e-book

Hogy lehetséges ennek ellenére hosszútávon megtartani az ügyfélszolgálatos munkatársakat?

Léteznek olyan speciális, kifejezetten ügyfélszolgálatos munkakörökre kifejlesztett kiválasztási folyamatok, melyek garantálják, hogy olyan jelölteket válasszunk, akik rendelkeznek a megfelelő képességekkel és készségekkel. Ha ezeknek köszönhetően sikerül olyan munkaerőt kiválasztanunk, aki jól tűri a stresszt, a kritikát és a monotonitást, akkor nagy eséllyel tartósan marad a pozíciójában.

A megfelelő emberek kiválasztása után folyamatos tréningekkel, képzésekkel segíthetünk kollégáinknak abban, hogy megbirkózzanak a rájuk nehezedő terhekkel.

Mindez nagyon meggyőzően hangzik, de vajon a kkv-k hány százalékának van minderre kapacitása? A kisebb vállalkozásokban, ahol az ügyvezető a saját feladatain kívül belefolyik kicsit a HR-es munkakörbe, egy kicsit a marketingbe is, mikor van erre idő és energia? Egy ördögi kör alakul ki: a nem megfelelő kiválasztási folyamatnak és képzéseknek köszönhetően az ügyfélszolgálatos munkatársak folyamatosan cserélődnek. Mivel mindig új kollégákat kell keresni, ezért nem marad idő a vezetők egyéb fontos feladataira. Ebből a helyzetből nehéz jól kijönni.

Hogy lehet mégis kilépni ebből az ördögi körből? Ügyvezetőként egyszerűen ne foglalkozzon ezzel a problémával! Vagyis ne ÖN foglalkozzon vele! Bízza ezt a megterhelő feladatot olyan szakemberekre, akik pontosan ismerik az ügyfélszolgálatok sajátosságait! Szervezze ki ügyfélszolgálatát és foglalkozzon azzal, amit csak Ön tud megoldani.

Bízzaránk a telefonok kezelését Ön is! Kérjen ajánlatot!