Miben különbözik a rossz és a jó ügyfélszolgálat?

Jó ügyfélszolgálat

Gondolkodott már azon, hogy manapság már mennyi minden múlik az ügyfélszolgálaton?

A jó ügyfélszolgálat ma már szinte mindennek az alapja. Néhány nagyon kevés kivétellel szinte minden termék és szolgáltatás helyettesíthető. A vevőknek, ügyfeleknek pedig az Internetnek köszönhetően kiapadhatatlan információforrás áll rendelkezésére. Ha nem elégedettek valamivel, pikk-pakk találnak másik helyet, ahol szintén elérhető az általunk kínált termék vagy szolgáltatás.

A jó ügyfélszolgálat ismérvei

Ügyfélszolgálatos kollégáinknak ezért mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy ügyfeleink teljesen elégedettek legyenek és eszükbe ne jusson más után nézni. Hiszen ezerszer bizonyított tény: a vásárlók nem kizárólag tények alapján hozzák meg döntéseiket, hanem nagy mértékben befolyásolják őket érzelmeik is. Ha szeretnek minket, nyert ügyünk van 😊

Mit tehet az ügyfélszolgálat annak érdekében, hogy szeressenek minket az ügyfelek? 

Legyen mindig elérhető
Minden ezen áll vagy bukik. Ha nem elérhető egy vállalkozás, akkor mindennek vége van. Ha egy ügyfél információt szeretne kérni a termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban és senki nem veszi fel a telefont, már meg is hozta a döntését: tovább keres.
Tudta? 2022. május 28-tól minden webshopban kötelező telefonos elérhetőséget feltüntetni!

Minden ügyfelet kezeljen külön-külön!
Ne próbálja megúszni a dolgot sablonos válaszokkal, mindenre ráhúzható sémákkal. Hiszen minden ügyfél és minden ügy más és más. Vegyen komolyan minden megkeresést és vigye végig az ügyet maximális odafigyeléssel.

Ne tekintsen az ügyfélszolgálatra megterhelő kötelességként!
Az ügyfelek azonnal megérzik, ha nem valódi a segítő szándék és nagyra értékelik, ha probléma esetén komolyan veszik őket és mindent megtesznek egy mindkét fél számára elfogadható megoldásért.

Legyen profi!
Ma már számtalan tanulmány, képzés, tréning elérhető a témában, használja ki ezeket. Foglalkozzon például a szavak, mondatok jelentőségével: a pozitív mondatoknak nagyon nagy erejük van az ügyfélszolgálaton, de kizárólag egyetlen esetben: amennyiben autentikusak, vagyis nem erőltetettek, és megfelelően használják őket. Mindannyian ismerjük azt a fajta kedvességet, amitől a hátunkon futkos a hideg. Ez a fajta erőltetett, látszat kedvesség még rosszabb, mint egy őszinte nyers stílus, egy jó ügyfélszolgálat nem engedheti meg magának.

Legyen mindig őszinte!
Tanulja meg kimondani ezt a két szót az ügyfélnek, ha arra van szükség: „Igaza van”.
Igen, sokszor nagyon nehezünkre esik ezt megtenni, pedig néha csodaként hat: főleg abban az esetben, ha valóban hibáztunk. Ahelyett, hogy kifogásokat keresne, egyszerűen ismerje el, ha valamit elrontott. A következő mondatnak természetesen arra kell vonatkoznia, hogy hogy fogja orvosolni a hibát.

Ne becsülje alá az ügyfélszolgálat fontosságát!
A jó ügyfélszolgálat az egyik legfontosabb versenytényező. Érdemes a lehető legtökéletesebb szintre fejleszteni, hiszen ez különböztetheti meg a versenytársaktól mind pozitív, mind negatív irányban. Főleg a mai világban van ennek hatalmas jelentősége, amikor mind a negatív, mind a pozitív vélemény futótűzként terjed a közösségi médiában.

A jó ügyfélszolgálat tehát nem egyszerű feladat, nagyon sok mindenre oda kell figyelni, sok időt és energiát igényel. Ha úgy érzi, hogy ez már nem fér bele a kapacitásába, nincs semmi gond, mi szívesen segítünk Önnek!

Ajánlatkérés